Mitä vapaaehtoistoiminta on?

Vapaaehtoistoiminta on toimintaa tärkeäksi koetun asian hyväksi. Vapaaehtoistoiminta on aina palkatonta, ja se pohjautuu vapaaehtoisuuteen. Ajatuksena vapaaehtoistoiminnassa on, että sekä tekijä että kohde saavat siitä jotain, kuten seuraa ja uusia ystäviä, iloa, onnistumisia, mielekästä tekemistä ja merkitystä elämään. Vapaaehtoistoiminnassa voi myös oppia uutta.

Vapaaehtoistoimintaa on monenlaista. Vapaaehtoistoiminnalla Suomessa mm. ylläpidetään urheiluseuratoimintaa, ehkäistään syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, luodaan taidetta ja kulttuuria sekä edistetään ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointia. Vapaaehtoistoiminnan tehtäviä tarjoavat esimerkiksi yhdistykset, kunnat ja yritykset.

Vapaaehtoistoimintaan voi osallistua omien voimavarojen, osaamisen ja aikataulujen mukaan. Vapaaehtoistoimintaan voi sitoutua lyhyeksi aikaa esimerkiksi yksittäisen tapahtuman kautta tai pidempiaikaisesti esimerkiksi urheiluseuratoiminnan kautta.

 

Miten pääsen mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Jos sinulla on tunne siitä, että haluaisit osallistua vapaaehtoistoimintaan mutta et vielä tiedä, mitä se käytännössä voisi olla, voit osallistua vapaaehtoistoiminnan kurssille. Kurssilla kerrotaan yleisesti vapaaehtoistoiminnasta sekä erilaisesta vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista.

Tutustuthan myös avoinna oleviin vapaaehtoistehtäviin. Voit myös ilmoittautua tehtäviin suoraan verkkopalvelussamme.

Jos tarvitset apua sopivan vapaaehtoistehtävän löytämisessä tai haluat osallistua vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen, otathan yhteyttä alueellasi toimivaan vapaaehtoistoiminnan verkostoon!

 Muokattu viimeksi: 21.09.2020