Valtakunnallinen päihdetoipujajärjestö A-Kiltojen Liitto ry kehittää ja tukee paikallisten A-kiltojen päihteetöntä yhdistysmuotoista vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaa, edistää toipumiskulttuuria A-killoissa sekä tekee A-kiltatoimintaa valtakunnallisesti näkyväksi. Lisäksi A-Kiltojen Liitto ry toimii päihdetoipujien vaikutuskanavana ja edunvalvojana sekä osallistuu päihdetoipujien kokemustiedolla yhteiskunnalliseen päihdekeskusteluun.
A-kiltatoiminta on päihteetöntä toimintaa ja vertaistukea
A-killat toimivat monella tavalla, mutta kaikkien A-kiltojen yhteinen tehtävä on tarjota päihdetoipumisen vertaistukea. A-kiltojen vertaistuki on toiminnallista, yhdessä tekemistä ja kokemista. Yksittäiset A-killat toimivat itsenäisinä yhdistyksinä.
A-killat päättävät toiminnoistaan itsenäisesti ja niillä on erilaisia toiminnallisia painotuksia. Joissakin A-killoissa toimitaan vertaistukiryhmissä, joissakin A-killoissa painottuu yhdessä tekeminen ja harrastaminen. Monet A-killat tarjoavat päihdetoipumista tukevaa päivätoimintaa esimerkiksi ruokailun ja muiden henkilökohtaiseen elämään liittyvien palvelujen avulla. On myös A-kiltoja, jotka tuottavat sopimuksin palveluita, muun muassa asumispalveluja ja päiväkeskustoimintaa.
A-kiltatoiminta on myös alueellista – Pohjois-Suomen aluetoimisto Oulussa
Paikallisen yhdistystoiminnan lisäksi A-kiltatoiminta on myös alueellista. Alueellinen toiminta koostuu A-kiltojen vapaaehtoisuuteen perustuvasta yhteistoiminnasta sekä A-Kiltojen Liitto ry:n aluetyöstä. Toiminnalla tuetaan uusien A-kiltojen perustamista ja vahvistetaan olemassa olevaa toipumista edistävää A-kiltatoimintaa.
Lisätietoja Pohjois-Suomen aluetoiminnasta ja aluetyöstä löytyy tästä linkistä: http://a-kiltojenliitto.fi/aluetoiminta/pohjois-suomi/.
Alueen järjestökoordinaattorina toimii Kirsi Mäki. Hänen yhteystietonsa ovat: kirsi.maki@a-kiltojenliitto.fi ja 040 – 1679 377.
Palvelemme kielillä
Suomi
Toimiala
Yhdistys, Päihde- ja mielenterveysyhdistykset
Teemat
edunvalvonta, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, päihteet ja riippuvuudet, kansanterveys, kokemusasiantuntijuus, sosiaali ja terveys
Avainsanat
alkoholi, alkoholi- ja päihderiippuvuus, päihdetyö, vertaistuki
Kohderyhmä
jäsenet, vapaaehtoiset, läheiset ja omaiset
Ikäryhmä
kaikenikäiset