Valokuvanäyttely henkisen väkivallan jäljistä 3.-25.5.2022 KumppisGalleria, Kumppanuuskeskus Oulu

03.05.2022 klo 09:00 - 25.05.2022 klo 14:00 / Virkistys / Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry
Sigrid Katajala
Kirjailija Sigrid Katajalan valokuvanäyttely 3.5.-25.5.2022

Kuva: kuvaaja Noora Slotte / Studio P.S.V.

Kirjailija Sigrid Katajala on valokuvannut toipumistaan väkivaltaisen suhteen jälkeen parin vuoden ajan. Tervehtymisen tie on vienyt muun muassa suljetulle osastolle. Valokuvanäyttelyssä HÄLVE – Selfieitä henkisen väkivallan jäljistä on esillä kuusitoista omakohtaista valokuvaa.

Katajala muistuttaa, että henkinen väkivalta on aina myös fyysistä ja päinvastoin. Henkisen väkivallan seuraukset juurtuvat ihmiseen ehkäpä jopa syvemmälle. Tämä on hyvä tiedostaa yhteiskunnallisesti.

”Kaikkea, mitä edustin tai olin, kumppani mitätöi ja piti pahana. Olin hänen mielestään petturi ja valehtelija. Minua nöyryytettiin laittamalla kävelemään vahvassa unilääkityksessä keskustasta kotiin, ainoastaan yöpuku ja kumisaappaat ylläni. Olin jumalanpilkkaaja yliopisto-opintojeni vuoksi. Jouduin luopumaan rakkaista kirjoista ja cd-levyistä, koska ne olivat kumppanin mielestä saatanallisia. En olisi uskonut, kuinka rajua hengellinen väkivalta voi olla.”
Katajala ei tiennyt enää mikä suhteessa oli normaalia. Soitto valtakunnalliseen kriisipuhelimeen sai asiat etenemään. Jo samana iltana Katajala oli turvassa turvakodissa. Siellä vierähti viisi viikkoa.

”Pelkäsin nukkua ja liikkua yksin. En kyennyt huolehtimaan syömisestä. Ahdistuin ja masennuin. Olen saanut tukea useilta eri tahoilta ystävien apua unohtamatta. Vasta käytyäni läpi raskaan lähestymiskieltoprosessin, kiusaajani yhteydenotot loppuivat.”

Lopulta Katajala hakeutui yhteispäivystykseen pitkittyneiden pelkotilojen vuoksi. Hän päätyi viideksi viikkoa suljetulle osastolle. Tätä seurasi kolmen kuukauden jakso asumiskuntoutusyksikössä. Kotiutumisen jälkeen kotona avusti henkilökohtainen ohjaaja.

Näyttelyn lisäksi Katajalalta ilmestyy kesällä pienoisromaani Hyväksi haukuttu. Teos tuo ansiokkaan lisän narsismia käsittelevään kirjallisuuteen ja voi kylvää ahdistuneeseen lukijaan toivon siemeniä. Miten muut ovat selviytyneet mahdottomilta tuntuneissa tilanteissa?
Sigrid Katajala

HÄLVE – Selfieitä henkisen väkivallan jäljistä
Valokuvanäyttely
KumppisGalleria, Kumppanuuskeskus, Kansankatu 53, Oulu VAPAA PÄÄSY
3.-25.5.2022 MA-TO klo 9-14 – TERVETULOA!

Osoitteet

  • Kumppanuuskeskus

    Kansankatu 53, Oulu, Suomi

Toiminta-alue

Alue
Pohjois-Pohjanmaa

Kunta
Oulu

Kumppanuuskeskus

Kansankatu 53, Oulu, Suomi

Teemat

harrastus ja vapaa-aika, kulttuuri ja taide, virkistys

Asiasanat

näyttely, valokuvataide

Kohderyhmä

miehet, naiset, opiskelijat, pariskunnat

Ikäryhmä

nuoret aikuiset (18-29 v.), aikuiset (30-62 v.), ikäihmiset (63-79 v.), vanhukset (80 v. - )

Hinta

Tapahtuma on maksuton

Tilan esteettömyys

  • Tilaan pääsee pyörätuolilla
  • Tilaan pääsee rollaattorilla
  • Tilassa on inva-wc
  • Pysäköintimahdollisuus