OLKA välittää sairaalassa

Sain tänä vuonna uuden innostavan työtehtävän muiden töideni rinnalle. Uudessa tehtävässä välitän kokemustoimijoita sairaalan työntekijöiden kehittäjäkumppaneiksi.  Välittämäni kokemustoimijat voivat vierailla OYS:ssa esim. kokemusedustajan, -neuvojan tai -puhujan tehtävissä. Sairaalan työntekijä täyttää verkkolomakkeen, jossa kertoo toiveensa kokemustoimijan suhteen ja hankin sitten hommaan sopivan henkilön.

Valtakunnallinen OLKA-toiminta, jota edustamme Oulussa, on sairaaloiden ja järjestöjen yhteistoimintaa, joten voin välittää kokemustoimijoita vain sairaalassa. OLKA-toiminnasta löytyy lisätietoa osoitteesta www.olkatoiminta.fi. Kokemustoiminta kouluissa, terveysasemilla ja vaikkapa virastoissa jää siis muiden harteille. Toivon, että ne hartiat löytyvät, varsinkin nyt Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen päättyessä. Hankkeen käsien kautta moni työyhteisö on saanut avukseen loistavan kokemustoimijan.

Kokemustoiminnan välitys mahtuu mielestäni mainiosti OLKAn palveluihin. Sairaaloissa aletaan pikkuhiljaa oppia siihen, että kun halutaan yhteys järjestöihin tai vertaistukea, kannattaa kysyä OLKAsta. Moni vielä sekoittaa vertaistukijat ja kokemustoimijat, joten onneksi meiltä löytyy pian molempia. Työparini Katja voi järjestää vertaistukijan potilaan vuoteen vierelle ja minä esimerkiksi kokemustoimijan arvioimaan osastojen uusia hankintoja. Olemme jo useamman vuoden ajan perehdyttäneet vapaaehtoisia sairaalassa toimimiseen. Myös kokemustoimijat hyötyvät varmasti sairaalan kanssa pitämästämme briiffauksesta OYS:n käytäntöihin.

Olen huojentunut, etten joudu heittäytymään tähän hommaan ilman tukijoukkoja. Valtakunnallinen Kokemustoimintaverkosto kouluttaa meitä OLKAlaisia ja Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla -hanke on täällä tukenani tämän syksyn. Hankkeessa tehdyn hienon kehittämistyön myötä toiminta sairaalassa on jo hyvällä polulla.

Vaikka uusi tehtävä on jännää jo itsessään, pientä epävarmuutta herättää myös korona. Kun toimimme sairaalan seinien sisällä, voivat vaikkapa kokoontumisrajoitukset ja vierailukiellot hankaloittaa kokemustoimintaa. Ehkäpä etäyhteydet voivat tulla avuksi, niin perehdytyksiin kuin kokemustoimijoiden tehtäviinkin. Tätä kirjoittaessani koronatilanne sairaalassa on onneksi rauhallinen ja toivon todella, että se semmoisena pysytteleekin.

Kasvokuva OLKA-koordinaattorista syksyisen taustan edessä.

 

 

 

 

Terhi Niemelä, järjestökoordinaattori, OLKA Oulu

www.jarjestopistekaiku.fi
somessa @OLKAOulu

 

Asiasanat

Apua ja tukea, kohtaamispaikat, kokemustoimija,