Kokemustoimijasta Eläväksi kirjaksi

Olen toiminut kokemustoimijana vuodesta 2009. Reumaliitolla alkoi tuolloin Kokemuskoulutuksesta pätevää hanke johon osallistuin. Kävin harvakseltaan joissakin opistoissa kertomassa omasta sairaudestani sekä elämästä reuman kanssa. Keikkoja oli todella vähän ja jotenkin jäin kaipaamaan lisää.

Kuulin ensimmäisen kerran Elävä kirja sanan joskus 2012 luvun alkupuolella ja heti kiinnostuin. Etsin internetistä lisätietoa ja löysin Allianssin sivut joilla siitä kerrottiin. Keväällä 2013 olin sitten jo ensimmäisen kerran kirjana. Olin tottunut kokemustoimijana puhumaan ja luennoimaan omasta sairaudestani, mutta Elävä kirja olikin sitten hiukan erilainen juttu. Oli haastavaa saada asia kerrottua haastattelu muodossa lyhyesti ja ytimekkäästi, aikaa oli vain 20min per lainaaja ja samaa asiaa sai toistaa sitten useita kertoja aina eri lainaajille. Elävä kirjastoahan voi järjestää missä vain ja kohderyhmä voi olla kuka vain. Tuolloin oli kirjasto järjestetty kaupungin pääkirjastolla ja se oli ihan yleinen kaikille ihmisille tarkoitettu. Minua lainattiin noin 4 kertaa 3 tunnin aikana, tuolloin olin reumakirja. Hauska tapahtuma oli kun eräs mies kysyi että saako kirjan lainata kotiin yöksi, siitä sitten keskusteltiin että kirja pitää palauttaa 20min kuluttua siinä kunnossa kuin se on lainattukin eivätkä sivut saa olla hiirenkorvilla.

Jäin niin sanotusti koukkuun Elävä kirjastoon, halusin siis aina vain useammin mukaan, tein siis itsestäni useamman kirjan. Kirjastossa voi yksi kirja esiintyä useampana kirjana. Minusta tuli 32 kertaa leikattu ja lapsena koulukiusattu- kirjat. 32 kertaa leikattu on nykyään 39 kertaa leikattu. Kerran meillä oli kirjasto järjestetty Oulun kaupungin teatterilla ja siellä olin 32 kertaa leikattu -kirjana. Sattui niin että paikalla oli lehdistön edustajia ja niinpä minusta tehtiin juttu Forum24 lehteen.

Lapsena koulukiusattu- kirja on ollut kaikista suosituin. Koulukiusaaminen tuntuu olevan aina ajankohtainen ja siitä on poikinut sitten myös luentoja sekä pyyntöjä kouluihin puhumaan aiheesta. Alussa aihe tuntui raskaalta muistella ja joskus jopa herkisti itseä kun muisti sen tunteen kun jätettiin yksin tai haukuttiin. Nykyään tämä aihe menee jo ihan rutiinilla, siitä on tullut puhuttua jo niin paljon. Eräs tapaus on jäänyt hyvin mieleen. Eräällä koululla järjestettiin Elävä kirjasto, koulun rehtori lainasi minut yksin ja halusi kuulla minun tarinan. Kerroin tarinaani ja kokemuksiani hänelle ja yhtäkkiä hänellä alkoi kyyneleet valua pitkin poskia, olin hämilläni ja herkistyin myös itse. Siinä sitten yhdessä puhuttiin aiheesta kyynelten valuessa molemmilla pitkin poskia. Aikaa oli vain 20min ja arvata saattaa että laina-aika meni hiukan yli, mutta kun laina loppui, me jo nauroimme.

Elävä kirjana toimivan täytyy olla sinut kirjan aiheen kanssa. Vaikka me kirjat toimitaankin anonyymisti yleensä, niin pitää muistaa että lainaajat voivat tulla kadulla vastaan ja tunnistaa kirjan ja siten tietää esim. että tuota ihmistä on kiusattu.  Eläväksi kirjaksi haluavan täytyy olla valmis tähän. Kirjat koulutetaan olemaan kirjoina ja koulutuksessa kerrotaan aina nämä asiat, koulutus on siis tärkeä.

Koronaepidemian saapuessa maahamme Elävä kirjastoa on alettu järjestää netissä Teams yhteydellä. Olen ollut tällaisessa kirjastossa mukana kerran. Nettikirjastona elävä kirja on erilainen koska voi olla että kirja ei näe lainaajaa vaan kuulee vain äänen. Kirja voi itse valita näyttääkö kasvonsa kameran kautta vai ei. Minulla oli yksi laina jossa oli kokonainen luokka lainaamassa. Haastavaa tietysti on nettiyhteydessä ne kysymykset kun on iso ryhmä kyseessä, siksi minä pyysin että opettaja ja oppilaat ennalta miettivät kysymykset ja opettaja kirjaa ne ylös ja sitten laina-aikana kysyy niitä minulta. Itse tykkäsin tosi paljon tästä tavasta järjestää kirjasto ja oli mukava olla lainassa. Nettikirjastossa olin koulukiusattu kirjana ja minua lainattiin neljä kertaa kahden tunnin aikana, eli olin koko ajan lainassa

Edelleen toimin myös kokemustoimijana. Minulla on nykyään noin 4-5 keikkaa joka vuosi ja Elävä kirjastot päälle.

 

 

 

Susanna

Asiasanat

kokemuksia, kokemustoimija, kokemustoiminta, elävä kirjasto,