Yhteisökehittämisen toimenpiteillä uutta potkua osallisuuden edistämiseen Pudasjärvellä

Yhteisökehittämisen toimenpiteillä uutta potkua osallisuuden edistämiseen Pudasjärvellä

Pudasjärven kaupunki ja Maaseudun sivistysliitto (MSL) solmivat keväällä 2019 kumppanuussopimuksen yhteisökehittämisen toimenpiteistä. Tavoitteena on saada kuntalaisia kuulemalla yhteistä tekemistä kuntalaisten keskuudesta nousevista aihioista. Samalla saadaan yleiskuvaa kuntalaisen ajatuksista omaa kaupunkia kohtaan.

Teemaksi otettiin Meidän Pudasjärvi ja alettiin miettiä, että miten käytännössä homma voitaisiin hoitaa. Päädyttiin Pudasjärvellä kehitettyyn, sittemmin MSL:n käyttöön ottamaan penkkikahvila-menetelmään. Hankittiin punaiset postilaatikot ja valmiiksi painetut postikortit. Postikorteissa kysyttiin, että mitä hyvää Pudasjärvellä on ja mitä pitäisi vielä kehittää. Kesällä 2019 eri tapahtumissa yhteisöllisyysvaliokunnan jäsenet sekä kaupungin henkilökunta jututtivat kuntalaisia ja vastaukset kirjattiin postikortteihin. Sittemmin vastaukset on viety kaupungin strategiaan ja tulokset viedään syksyn aikana yhteisöllisyysvaliokunnan kautta eteenpäin virkamiehille ja päättäjille. Kaikkea ei luonnollisestikaan voida toteuttaa, mutta niiltä osin kuin se on mahdollista, niin miksi ei. Tällöin viranomaiset tekevät kuntalaisten tärkeiksi kokemia asioita siten, että se palvelee myös kuntastrategiaa.

Meidän Pudasjärvi –päivää vietettiin teemaan liittyen 29.8.2019. Koska teemana on ollut yhdessä tekeminen, niin tapahtumatuottajan ehdotuksesta päivän toteutukseen otettiin mukaan kaikki halukkaat. Ilmoituksella saatiin 27 eri tapahtumaa päivän aikana. Meidän Pudasjärvi –kyselyssä esille nousivat luontoarvot ja sillankaiteet, jotka peittävät jokinäkymän. Koska sillankaiteet eivät ole kaupungin, niin haluttiin muistuttaa, että joki on edelleen olemassa ja se näkyy kauniisti muualta. MSL toteutti Rajamaan rannassa laiturikahvilan. Laiturilla sai kertoa omia jokitarinoita, jotka yhteisökehittäjä Riitta-Johanna Laitinen tulee koostamaan videoksi. Jonoa tarinan kerrontaan oli koko ajan, mikä yllätti järjestäjätkin. Elokuun lopun hellepäivä kruunasi tapahtumapäivän onnistumisen ja ainoa ongelma tuntui olevan se, että joka paikkaan ei ehtinyt, vaikka olisi halunnut.

Kaupungin kehittämis- ja toimintatukien kautta Pudasjärven kaupunki on jakanut tänäkin vuonna tukea 81 yhdistykselle. Tässä on vain osa yhdistyksistä ja toimintaa on todella paljon. Yhdistykset ovat erittäin tärkeitä yhteistyökumppaneita kaupungille ja sen elinvoimaisuudelle. Aidot kohtaamiset niillä keinoilla, jotka he itse kokevat tärkeäksi, ovat parasta antia.

Sinikka Mosorin, Pudasjärven kaupungin järjestöyhdyshenkilö

Meidän Pudasjärvi: Sarakylän vattumarkkinoilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asiasanat

osallisuus, kumppanuus, järjestökumppanuus, Kunta-järjestöyhteistyö,