Kynnyksen Uutiskirje 2/2019:

Kynnyksen Uutiskirje 2/2019:

1) Kynnys ry pitää hallitusohjelman kirjauksia vammaisten henkilöiden kannalta positiivisina

2) Henkilökohtaisen avun paraati HAP 11.6.

3) Tule kummiksi vammaiselle naiselle!

4) Cross over -festivaali 2019 8.–9.6.

5) DiDa – Disability Day -ohjelmahaku on käynnissä

1) Kynnys ry pitää hallitusohjelman kirjauksia vammaisten henkilöiden kannalta positiivisina

Hallitusohjelmaan on kirjattu monia vammaisia ihmisiä koskevia asioita. Sosiaalisesti kestävässä hyvinvointivaltiossa luvataan huomioida vammaisten osallisuus sekä mahdollisuudet itsenäiseen elämään, kouluttautumiseen ja työllistymiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään työllisyyden kasvuun sekä vammaisten asumisen esteettömyyteen, laitoshoidon purkuun ja yksilöllisten valintojen tukemiseen. Ohjelmassa halutaan vahvistaa vammaisten tietoisuutta omista oikeuksistaan.

Hallitusohjelmassa on mainittu myös sähköisten palvelujen esteettömyys ja selkokielen käyttö. Ruotsinkielisten vammaispalvelut turvataan. Kolmannen sektorin palkkatuki aiotaan uudistaa ja välityömarkkinoita kehittää niin, että vammaisten pääsy työmarkkinoille helpottuu. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lainsäädännön päivitystarpeet viittomakielilain ja YK:n vammaissopimuksen mukaiseksi selvitetään.

Hallitusohjelmassa tunnustetaan, että vaikka vammaisten henkilöiden asema on viime vuosina parantunut, yhdenvertaisuus ei silti usein toteudu. Oikea-aikaisuus ja yksilölliset palvelutarpeet ovat haasteita vammaispalveluissa. Vammaisten ihmisten yksilöllisten tarpeiden parempi huomioon ottaminen aiotaan toteuttaa osana vammaispalvelulain uudistusta. Samalla kokeillaan kehitysvammaisten henkilökohtaisia budjetteja. Kokeilujen yhteydessä arvioidaan myös lainsäädännön muutostarpeet.

Kynnys ry pitää hallitusohjelman monia kirjauksia vammaisten henkilöiden kannalta positiivisina. Erityisen positiivista on vammaispalvelulain uudistuksen jatkaminen vammaisten henkilöiden yksilölliset tarpeet huomioiden. Kynnys katsoo, että henkilökohtaisen budjetin kokeilua ei pitäisi rajata vain kehitysvammaisiin.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Merja Heikkonen: merja.heikkonen@kynnys.fi

Koko hallitusohjelma on luettavissa: https://interactive.sanoma.fi/arkku/files/25992474Neuvottelutuloshallitusohjelmasta3.6.2019.pdf

2) Henkilökohtaisen avun paraati HAP 11.6.

Henkilökohtaisen avun paraati järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa

Henkilökohtaiset avustajat ja henkilökohtaisen avun käyttäjät kannatusjoukkoineen kerääntyvät kesäkuun alussa juhlistamaan tänä vuonna 10 vuotta täyttävää henkilökohtaista apua ja näyttävät, mikä voima avussa piilee.

Henkilökohtainen apu on monelle vammansa vuoksi apua tarvitsevalle ensisijainen itsemääräämisoikeuden ja itsenäisen elämän perusta. Se toteuttaa oikeutta vapauteen ja turvaa päivittäiset toimet, mutta se on paljon muutakin. Henkilökohtainen apu avaa oven maailmaan: se mahdollistaa opiskelun ja työelämän, harrastukset ja ihmissuhteet – ylipäänsä kuulumisen yhteisöön ja yhteiskuntaan.

Henkilökohtaiset avustajat tekevät tärkeää työtä sydämellä ja ajatuksella. He mahdollistavat sitoutumisellaan ja osaamisellaan vammaisen ihmisen itsenäisen elämän. Henkilökohtaisten avustajien työ saattaa olla usein ulkopuolisille huomaamatonta, vaikka avun saajalle se onkin kaiken toiminnan avain.

Henkilökohtaisen avun kentän erilaiset toimijat haluavat näyttää kaikille, mistä meidät on tehty: elinvoimasta ja ylpeydestä! Kokoonnumme yhteen ja kutsumme kaikki muutkin mukaan ensimmäiseen henkilökohtaisen avun juhlakulkueeseen. Näytetään, että me olemme ja me toimimme!

Henkilökohtaisen avun paraati järjestetään 11.6.2019. Tapaamme Helsingin Kampin Narinkkatorilla klo 14 ja sieltä marssimme kulkueena eduskuntatalolle.

Tapahtumassa on nollatoleranssi rasismille, syrjinnälle, vihapuheelle, väkivallalle ja kaikenlaiselle kiusaamiselle.

Henkilökohtaisen avun paraatin suojelijana toimii Paula Risikko

Lisätietoa ja paraatin ohjelma: https://www.facebook.com/events/661483447635960/


3) Tule kummiksi vammaiselle naiselle!

Kynnys ry. tukee vammaisten itsenäistä elämää, työllisyyttä ja koulutusta kehittyvissä maissa. Painotamme erityisesti vammaisten ihmisten omaa osallisuutta. Tukemiemme hankkeiden päättäjät ja työntekijät ovat itse vammaisia. Yksi toimintamme keskeisiä painopisteitä on vammaisten naisten tasa-arvo.

Kummina tuet Kynnyksen Etiopian ja Keski-Aasian vammaisia naisia. Tuellasi naiset saavat mahdollisuuksia itsenäiseen elämään. He:

  • osallistuvat pienyrittäjyyskoulutuksiin -> perustavat katukioskeja
  • osallistuvat ruuanlaittokursseille -> oppivat valmistamaan terveellistä ruokaa
  • osallistuvat vertaistukileireille -> saavat rohkeutta itsenäiseen elämään
  • suunnittelevat tiedotusta vammaisten oikeuksista -> marssivat kaupungin halki vammaissopimuksen ratifioimiseksi
  • osallistuvat seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien kursseille -> oppivat päättämään omasta kehostaan ja oikeudesta perustaa oma perhe

Kummina maksat valintasi mukaan 10 tai 20 euroa kuukausittain Kynnys ry:lle.

Kummina saat

  • kerran vuodessa kummiterveiset omalta kumminaiseltasi ja kuulet miten hänellä menee
  • kummiterveiset naisohjelmistamme Etiopiasta tai Keski-Aasiasta
  • kurkistaa työhömme ja olla mukana mahdollistamassa vammaisten naisten oikeuksien toteutumista maailmassa

LIITY KUMMIKSI: http://kynnys.fi/tule-kummiksi-vammaiselle-naiselle/

4) Cross over -festivaali 2019

Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry järjestää yhteistyössä Kynnys ry:n kanssa Cross Over ‑festivaalin 8.–9.6.2019 Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Tapahtuma järjestetään kahdettatoista kertaa.

Cross Over on tapahtuma, jossa vammaiset ja ei-vammaiset taiteentekijät tuovat esiin taidettaan. Kysymyksessä on taiteilijoiden poikkitaiteellinen juhla ja kannanotto korkeatasoisen vammaispoliittisen taiteen näkyvyyden ja arvostuksen lisäämiseksi. Luvassa on monenlaista ohjelmaa, teatteria, tanssia, kirjallisuutta, kuvataidetta ja musiikkia.

Tänä vuonna ohjelmistosta mainittakoon mm. kuvataiteilija Maarit Hedmanin taidetyöpaja, X-Factorista tuttu Nancy Tinkerbella bändeineen, näkövammainen stand up -koomikko Tommi Vänni, Petra Streng, Harri Eriksson ja Tiina Kokkoniemi esityksellä Aarnivalkeat sekä Dimitri Baltzar yhtyeineen.

Cross over -festivaalille on vapaa pääsy, tervetuloa!

Päiväkohtainen ohjelma (muutokset ovat mahdollisia): http://www.eucrea.fi/crossover/ohjelma-2-2/. 

5) DiDa – Disability Day -ohjelmahaku on käynnissä

DiDa – Disability Day Art & Action 2019 tarjoaa jo neljättä kertaa monipuolisesti taidetta, kulttuuria ja tekemisen meininkiä ympäri Helsinkiä marras-joulukuun vaihteessa huipentuen kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12.  DiDa tarjoaa hauskanpitoa, yhdessä olemista ja taiteesta nauttimista.

Tuttavallisemmin DiDana tunnettu kansainvälistä vammaisten päivää juhlistava festivaali haluaa paitsi muovata asenteita myös nostaa pinnalle esiintyjäkavalkadillaan tuntemattomampia helmiä eri taiteenaloilta. Tapahtuma nostaa keskustelunaiheeksi tasa-arvoon liittyvät polttavat kysymykset sekä pureutuu niihin tabuihin, joita vammaisuudessa vielä on jäljellä.

 

Mikäli sinulla on teos tai projekti, joka mielestäsi sopisi osaksi DiDaa, avoin ohjelmahaku löytyy osoitteesta:  https://disabilityday.net/ohjelmahaku/.