Toivoa Tulevaisuuden sairaalaan

Assi-asiakas astelee ovesta valoisaan sairaalaan. Hänen puolisonsa Perttu on tällä välin parkkeeraamassa autoa sairaalan parkkihalliin. Aulassa Assille toivottaa hyvät huomenet hymyilevä sairaalavapaaehtoinen Valma. Assi pyytää Valman saattelemaan hänet syöpätautien poliklinikalle, sillä mielessä pyörii niin moni asia, että hän ei ole varma löytääkö yksin suuressa sairaalassa perille. Matkalla Assi kertoo Valmalle jännittävänsä kovasti lääkärikäyntiään. Häntä pelottaa millainen diagnoosi tulee olemaan ja miten hän selviää tulevista hoidoista. Valma kuuntelee Assia ja lohduttaa tämän olevan nyt huippuhoidossa. Valma lisää, että Assi voi saada halutessaan tukea ja apua myös potilasjärjestöiltä. Samassa he saapuvatkin poliklinikalle. Valma auttaa Assia vielä ilmoittautumisessa ja oikean huoneen löytymisessä. Assi kiittää Valmaa ja jää odottelemaan pehmeään nojatuoliin. Hän katselee seinillä näkyviä videoteoksia suomalaisesta mäntymetsästä ja mökkirannasta. Taustalla kuuluu lempeitä luonnon ääniä.

Perttu löytää syöpäpolille mobiilisovelluksen ohjaamana. Hän otti jo kotona Assin lähetteestä koodin. Pertun tullessa onkologi Onni kutsuukin Assin jo huoneeseen. Pari menee sisälle käsikädessä. Onkologi kertoo laboratoriotutkimusten ja röntgenkuvien perusteella Assin sairastuneen rintasyöpään, jota he olivat osanneet jo pelätä. Onni ehdottaa suunnitelmaa, jolla tautia lähdetään yhdessä taltuttamaan. Hän kertoo hoitojen kestosta ja vastailee rauhallisesti pariskunnan hätääntyneisiin kysymyksiin. Assi kertoo pitävänsä hoitosuunnitelmaa hyvänä ja he sopivat etenevänsä sen mukaisesti. Onni selittää, että Assi saa ensi viikolla kutsun sädehoitoon sekä sosiaalityöntekijän pakeille. Hän kehottaa paria käymään vielä ennen kotiin lähtöä aulassa OLKA-pisteellä. Onni kirjaa potilasjärjestöohjauksen potilasjärjestelmään.

Assi ja Perttu menevät yhdessä järjestöjen OLKA-pisteelle. Pisteellä heitä on vastassa järjestötyöntekijä Jenni, jolle he kertovat juuri kuulemastaan järkytyksestä. Hän kutsuu heidät rauhalliseen järjestöjen omaan olohuoneeseen ja tarjoaa juotavaa. Jenni kertoo, että Assi voi halutessaan jutella huoneessa vertaistukijan kanssa etäyhteydellä tai hänelle sopivana aikana. Jenni kertoo myös parin kotipaikkakunnalla kokoontuvasta rintasyöpään sairastuneiden ryhmästä ja antaa sen yhteystiedot. Jenni jatkaa kertomalla puhelimitse ja verkossa saatavasta vertaistuesta. Hän kertoo Syöpäjärjestöjen neuvontapalveluista ja muistuttaa Perttua, että myös hän voi saada sieltä keskusteluapua ja neuvoja. Perttu nappaa koodit talteen älylaitteeseensa, jotka ohjaavat hänet läheisen digihoitopolulle. Neuvot, yhteystiedot ja koodit mukanaan Assi ja Perttu lähtevät kotimatkalle. Vuoden kuluttua Assi kiittelee palautteessaan erityisesti vertaistukijalta ja OLKA-pisteeltä saatua tukea ja toivoa.

Toiveikkaana tulevaisuuteen suunnaten:

Kaksi vaaleahiuksista naista mustissa vaatteissa
Katja Kuusela ja Terhi Niemelä
Järjestöt sairaalassa -hanke
Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry

Kuva: Oulun kuva