Vertaistuella ON väliä

Vertaistuella ON väliä

”Viimeinkin on jokin paikka, jossa tuntee itsensä täysin normaaliksi omana itsenään, kun koko elämänsä ajan on yrittäny sulautua joukkoon ja silti ollut outo.” –nimetön

Olen toiminut vertaistukiohjaajana jo 4,5 vuoden ajan ja vetänyt ADHD aikuisille suunnattua ryhmää ja lisäksi Nepsy lasten vanhemmille suunnattua vertaistukiryhmää ohjaajaparin kanssa. Ohjauskertoja on kertynyt lähemmäs sata kaiken kaikkiaan ja uusia ihmisiä tavattu saman verran.

Kaikki lähti siitä, kun sain ADHD diagnoosin vuosina 2013-2014 ja lähdin selvittämään, onko Oulun alueella mitään ryhmätoimintaa. Ei ollut, ja hyvä ystäväni sai minut rohkaistumaan toimintaan mukaan. Kouluttauduin ADHD-liiton kautta vertaisohjaajaksi ja heidän, sekä yhdistyksen tukemana, käynnistettiin ryhmä entisen ohjaajaparin kanssa.

Ryhmänohjaus on ollut palkitsevaa. Olen päässyt kehittämään itseäni ja omaa osaamistani. Uusien ihmisten kohtaaminen on ollut hyvin voimaannuttavaa, kun omien kokemusten jakamisella voi auttaa ja tukea toisia.  Moni kuvaa vertaistukiryhmään tulemista ”kuin olisi kotiin tullut”. Yhteenkuuluvuuden tunne on merkittävä; moni on kokenut elämänsä aikana vähättelyä, kiusaamista ja tunnetta, että on ulkopuolinen. Ryhmässä kävijät ovat kuvanneet, että on ollut helppo tulla mukaan.

Koen itse, että vertaistuki on yhtä tärkeää kuntoutuksen kannalta kuin lääkitys tai terapia. Kolmannen sektorin parissa toimivat järjestöt ovat tässä merkittävässä roolissa, kun vapaaehtoiset järjestävät erilaisia vertaistukiryhmiä. Liitto ja yhdistys pitävät hyvää huolta vapaaehtoisista ja he muistavatkin järjestää säännöllisen väliajoin virkistystapahtumia ja koulutuksia vapaaehtoisille.

Toimin Oulun seudun ADHD-yhdistyksen hallituksessa ja voin ylpeästi sanoa, että meidän yhdistykselle nimenomaan vertaistuki on yksi tärkeimmistä kulmakivistä. Yhdistyksellä on tällä hetkellä ennätysmäärä toiminnassa olevia ryhmiä, mikä kertoo siitä, että innokkaita vertaistukiohjaajia löytyy ja ryhmissä on kävijöitä. Lisäksi meillä on kokeilussa kahdelle vertaistukiryhmälle aloituspaketti, joka auttaa ryhmän käynnistämisessä ja ryhmää vetäessä. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan palautetta, että lähdetäänkö näitä hankkimaan kaikille ryhmille.

Jos mietit, olisiko sinusta vertaistukiohjaajaksi – niin rohkeasti vain mukaan toimintaan! Kokeilemallahan se selviää. Ja jokainen ryhmä on erilainen, ryhmän ohjaaja sekä kävijät tekevät siitä omanlaisensa. Oli sinulla sitten itsellä sairaus, vamma tai jokin muu, tai sinulla on läheisen rooli tässä asiassa, niin rohkaisen sinua olemaan yhteydessä kyseiseen potilasjärjestöön, niin he auttavat mielellään eteenpäin.

Aurinkoista kevättä,
Erja Jormalainen
Oulun seudun ADHD-yhdistys ry
Puheenjohtaja, vertaistukiohjaaja & kokemusasiantuntija

Asiasanat

vertaisohjaaja, vertaistuki, adhd, kokemusasiantuntija,