Potkua kokemustoimintaan Pohjois-Pohjanmaalla

Kokemustoimintaa on ollut pitkään Pohjois-Pohjanmaalla, mutta nyt siihen haetaan uutta vauhtia ”Vaikuttavaa kokemustoiminta hankkeen” ja sen verkostojen voimin! Kyse on siitä, miten kokemustoimijoiden (pitkäaikaissairaat, vammaiset tai muuten vaikeassa elämäntilanteessa olevat sekä heidän läheiset) osaamista voitaisiin jatkossa paremmin hyödyntää opetuksessa ja koulutuksissa, palveluissa ja järjestöjen vaikuttamistyössä. Yhteistyö eri toimijoiden kesken, oikeanlainen suhtautuminen kokemustoimijoihin ja heidän asiantuntemukseen sekä tahtotila yhteisten asioiden kehittämiseen ovat kaiken a ja o!

Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen hanke käynnistyi maaliskuussa ja jo alkumetreillä on tullut esille monenlaisia kokemustoimintaan liittyviä haasteita, kuten koulutettujen kokemustoimijoiden epätasainen jakaantuminen eri puolille maakuntaa, kokemustoiminta käsitteistön sekavuus, epätasaisuus kokemustoimijoiden osaamisen hyödyntämisessä ja kirjavat käytänteet muun muassa sekä kulukorvausten että palkkioiden maksamisessa. Toivottavaa myös olisi, että kokemustoimijoiden asiantuntemusta hyödynnettäisiin enemmän vaikkapa palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Tästä hyötyisivät loppujen lopuksi kaikki kansalaiset. Mahdollisuuksia kokemustoiminnan käyttöön on varmasti lukemattomia, mutta nehän on vaan hoksattava ja otettava rohkeasti käyttöön!

”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat” -fraasissa piilee vanhan kansan viisaus. Kukapa ei haluaisi tietää, miten sairaus, vammautuminen tai jokin muu haastava elämäntilanne on vaikuttanut elämään, mitä haasteita se on tuonut arkeen, miten se on vaikuttanut kanssakäymisiin läheisten kanssa tai avannut kenties uusia mahdollisuuksia jatkaa elämää. Olen vakuuttunut siitä, että kokemuksellinen asiantuntijuus on hyvä lisä vaikkapa teoreettisten opintojen rinnalle, se antaa lisäarvoa palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen, esteettömyysasioiden huomioimiseen tai vaikkapa päätöksentekoon.  Maakunta -ja sotevalmisteluiden ytimessä osallisuus on tärkeässä asemassa. Kokemustoiminta jos mikä on osallisuutta parhaimmillaan. Uskokaa tai älkää, niin kokemustoiminta on nyt ”tapetilla” ja toivon mukaan kohta puolin kaikkien tahojen ”huulilla”. Jokainen yksittäinen aloite kokemustoiminnan hyödyntämiseen on mahdollisuus uudelle alulle ja yhteisvoimin pääsemme pidemmälle!

Otahan yhteyttä meihin, jos haluat lisätietoa kokemustoiminnasta, hankkeesta ja sen tuoreimmista kuulumisista. Otamme mielellämme vastaan uusia ideoita ja vinkkejä erilaisista kokemustoimintaan soveltuvista toimintatavoista! Tehdään yhdessä hyvä kokemustoiminnan malli Pohjois-Pohjanmaalle, josta muutkin maakunnat voivat ottaa mallia!

Lisätietoa hankkeesta löydät tästä.

Yhteistyöterveisin

Riitta Palovuori

projektipäällikkö, Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla hanke

044-7842621
riitta.palovuori@ppsotu.fi

 

Annamaija Saastamoinen

projektityöntekijä, Vaikuttavaa kokemustoimintaa Pohjois-Pohjanmaalla hanke

044-7577378
annamaija.saastamoinen@ppsotu.fi

Asiasanat

kokemusasiantuntija, kokemusasiantuntijuus, kokemuskouluttaja, kokemuskoulutus, kokemustieto, kokemustoimija, kokemustoiminta, Pohjois-Pohjanmaan kokemustoimijat,