Kynnyksen Uutiskirje 3/2018

Kynnyksen Uutiskirje 3/2018:

1) Kynnys ry: Kunnat eivät saa rajata henkilökohtaisen avun sisältöä

2) Kapua Etiopia hakee seikkailijoita tiimiin, joka muuttaa maailmaa

3) Kalle Könkkölän elämäntyöseminaari 3.12.

4) SAMAT-toimintaa syksyllä 2018

5) Jyväskylän alueen asiaa

6) DiDa – Disability Day Art & Action 2018 3.12.

 

1) Kynnys ry: Kunnat eivät saa rajata henkilökohtaisen avun sisältöä

Vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry on huolissaan siitä, että useat kunnat ovat rajanneet vammaisten ihmisten henkilökohtaisen avun sisältöä. Järjestö vaatii, että lainvastainen rajaaminen lopetetaan välittömästi.

Useammassa kunnassa henkilökohtaista apua tarvitseville vammaisille ihmisille on annettu virheellistä tietoa. Etenkin siivous on Kynnyksen tietoon tulleiden tapausten mukaan katsottu henkilökohtaiseen apuun kuulumattomaksi toiminnaksi. Kunnat perustelevat linjausta vammaispalvelulailla. Lain mukaan henkilökohtaista apua ei tarvitse myöntää, jos henkilö tarvitsee apua ainoastaan siivoamisessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että siivoaminen ei voisi olla yksi osa henkilökohtaista apua.

Henkilökohtainen apu on vammaispalvelulain mukainen tukitoimi, joka mahdollistaa itsenäisen, yhdenvertaisen elämän vaikeastikin vammaisille ihmisille. Avustajan tehtävät määräytyvät vammaisen ihmisen tarpeen mukaan: avustaja auttaa niissä jokapäiväiseen elämään kuuluvissa asioissa, joita vammainen ei kykene vammaisuutensa takia tekemään. Kotityöt ovat kiistatta osa ihmisen normaalia arkea.

Vammaispalvelulain 8 c §:n 1 momentin mukaisissa päivittäisissä toimissa avustamiseen kuuluu myös vaikeavammaisen avustaminen kodin siisteydestä huolehtimisessa. Tämä on nimenomaisesti todettu myös vammaispalvelulain henkilökohtaista apua koskevien säännösten muuttamiseen johtaneessa hallituksen esityksessä (HE 166/2008 vp, s. 29):

”Päivittäisillä toimilla tarkoitetaan niitä toimintoja, joita ihmiset elämässään tekevät joko joka päivä tai harvemmin mutta kuitenkin toistuvasti tietyin aikavälein. Päivittäiset toimet ovat asioita, jotka kuuluvat yleisesti elämässä tapahtuviin toimintoihin. Päivittäisiä toimia ovat muun muassa liikkuminen, pukeutuminen, henkilökohtaisen hygienian hoito, vaate- ja ruokahuolto, kodin siisteydestä huolehtiminen sekä asiointi.”

Henkilökohtaisen avun sisällön rajoittaminen haittaa vammaisten ihmisten itsemääräämisoikeuden toteutumista. Kaikki vammaiset henkilöt ja henkilökohtaiset avustajat eivät välttämättä itse tunne vammaispalvelulain tarkkaa sisältöä, eivätkä siksi osaa kyseenalaistaa kunnan virheellistä määräystä. Kunnan viranomaisten velvollisuus on toimia lain mukaisesti ja antaa kuntalaisille oikeaa tietoa lain sisällöstä.

Lisätiedot:

Amu Urhonen

Puheenjohtaja

Kynnys ry

amu.urhonen@kynnys.fi

044 7316 339

 

2) Kapua Etiopia hakee seikkailijoita tiimiin, joka muuttaa maailmaa

Vapaaehtoiset suomalaiset osallistuvat osana Kapua 2019 Etiopia -kampanjaa vuorivaellukselle ja keräävät varoja vammaisten naisten voimauttamiseen ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen kehitysmaissa. Haku Kapua-tiimiin on käynnissä 15.11.2018 asti.

 Kapua 2019 Etiopia -tiimiin ja seikkailuun haetaan juuri nyt eri-ikäisiä suomalaisia. Etsimme henkilöitä, joita yhdistää halu tukea kehitysyhteistyötä ja haastaa itsensä vuorelle vaeltaen. Vapaaehtoisista muodostuvan Kapua-ryhmän yhtenä tavoitteena on vaeltaa Etiopian korkeimmalle huipulle Ras Dashenille (4550m).

”Jokaiselle olisi tärkeää ja kasvattavaa välillä hypätä mukaan asioihin, missä ei ole omimmillaan. Kapua mahdollistaa niin monta uutta juttua ja kaiken ympärillä pyörii todella hyvän asian edistäminen. Kaiken kruunaa itse reissu – hienoa yhdessä kokemista, uusia tuttavia ja itsensä haastamista. Mielestäni jokaisen tulisi kokea Kapua”, toteaa Kapuan vapaaehtoisena toiminut helsinkiläinen Reko Ukko.

 Kapua-tiimi matkaa lokakuussa 2019 Itä-Afrikassa sijaitsevaan Etiopiaan tutustumaan, kuinka Kynnys ry:n hanketyöllä edistetään vammaisten ihmisten voimaantumista Addis Abeban ja Gondarin kaupungeissa.

 ”Vammaiset ihmiset ovat maailman suurin vähemmistö, kehittyvissä maissa heitä on jopa 20 % väestöstä. Hulluahan olisi olla käyttämättä tällaista potentiaalia, varsinkin kun suuri osa vammaisista haluaa ja kykenee osallistumaan maansa kehittämiseen – kunhan vain siihen annetaan mahdollisuus’’, kuvaa Kynnys ry:n kehityskoordinaattori Veera Pensala työn merkittävyyttä.

 Kapuajat keräävät kukin omalla tavallaan varoja ja tiedottavat kampanjasta Suomessa vuoden ajan. Kapua 2019 Etiopia -ryhmän tavoitteena on kerätä yhteensä 100 000 euroa kolmen suomalaisen kansalaisjärjestön tekemään kehitysyhteistyöhön Afrikassa. Osallistujat maksavat itse matkakulunsa Etiopiaan.

Suomalainen Kapua on toiminut jo 12 vuotta. Kapuan tavoitteena on globaalin oikeudenmukaisuuden edistäminen. Kapua lisää suomalaisten tietoa kehitysmaiden ihmisten arjen haasteista sekä kerää varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen. Kapua 2019 Etiopia -kampanjan tuella Kynnys ry edistää vammaisten ihmisten kouluttautumista ja työllisyyttä Etiopiassa. Väestöliitto edistää Malawissa nuorten seksuaaliterveyttä ja Taksvärkki ry tyttöjen oikeuksia ja koulutusta.

 Hakuaika Kapua 2019 Etiopia -tiimiin on 16.10.–15.11.2018.

Hakuohjeet ja lisätietoa Kapuasta: www.kapua.fi

Koordinaattori Suvi Aarnio, +358 50 440 5534, suvi@kapua.fi

Järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeista vastaavat:

Kynnys ry: Veera Pensala, 050 383 9282, veera.pensala@kynnys.fi

Taksvärkki ry: Emmi Chaguaro, 050 369 1790, emmi.chaguaro@taksvarkki.fi

Väestöliitto ry: Laura Lipsanen, 040 180 1116, laura.lipsanen@vaestoliitto.fi

3) Kalle Könkkölän elämäntyöseminaari 3.12.

Eduskunnan Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki

Tervetuloa kunnioittamaan kunniatohtori Kalle Könkkölän elämäntyötä ihmisoikeuksien puolustajana ja vammaisliikkeen tienraivaajana. Kallen rooli vammaisaktivistina innoitti monia ja nyt jatkamme yhdessä hänen työtään. Seminaarissa tarkastelemme vammaisliikkeen merkkipaaluja Suomessa ja kansainvälisesti sekä suuntaamme katseen tulevaisuuteen, vammaisten ihmisten yhä vahvempaan osallisuuteen.

Seminaari on maksuton ja esteetön. Seminaarin pääkieli on suomi, mutta osa puheenvuoroista on englanniksi. Tilaisuudessa on suomalaisen viittomakielen tulkkaus ja kirjoitustulkkaus. Paikalla on yleisavustajia.

Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä erityisruokavaliot, avustajien, tulkkien tai induktiosilmukan tarpeen sekä mahdolliset omat avustajat/tulkit. Eduskunnan kulunvalvonta edellyttää henkilöllisyystodistusta kaikilta seminaariin osallistujilta. Paikkoja rajoitetusti.

 

Ilmoittautuminen 19.11.2018 mennessä ja lisätietoja:

Suvi Kallio, seminaarikoordinaattori

Ilmoittaudu tästä: intern@abilis.fi

 

4) SAMAT-toiminta syksyllä 2018

Palveluneuvonta

Tarjoamme tietoa ja tukea arjen hallintaan ja palveluihin liittyen toimistolla, sähköpostitse, Chateissa, puhelimitse tai muussa sovitussa paikassa.  Palveluneuvonnan puhelinnumero 040 940 1968. Neuvonta on maksutonta.

Kuntotusohjaus

Kuntoutusohjaus ja neuvontapalvelut ovat ilmaisia palveluita eritavoin vammaisille, vammautuneille. pitkäaikaissairaille henkilöille ja heidän läheisilleen. Ota yhteyttä, annamme sinulle keskusteluajan mielellämme, palvelumme ovat maksuttomia. Tanja Roth, p. 040 940 1967 tanja.roth@samat.kynnys.fi.

Seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvontaa kohdaten tai netin kautta. Seksuaalineuvonta kohdentuu vammaisen tai pitkäaikaissairaan henkilön seksuaaliongelmien selvittelyyn ja ratkaisujen etsimiseen. Seksuaalineuvonta on vuorovaikutukseen perustuvaa sekä yksilöllisten neuvojen antamista henkilön seksuaaliongelmissa ja sukupuoleen liittyvissä kysymyksissä. Seksuaalineuvonta ei pidä sisällään terapiaa ja se on maksutonta. Halutessasi voit kysyä askarruttavista asioista sähköpostin välityksellä. Kysymykset voi lähettää osoitteeseen tanja.roth@samat.kynnys.fi. Neuvontapuhelimessa voit keskustella seksuaalineuvojan kanssa riippumatta asuinpaikastasi.

Yhteystiedot: Tanja Roth, p.040 940 1967

 

 

Chat-palvelumme: Puhutaan henkilökohtaisesta avusta

Aamu-ajat jolloin voit kysyä mitä tahansa henkilökohtaiseen apuun liittyvää, johon haluaisit saada vastauksen. Tiistaisin klo 10.00 – 11.00/6.11

Ilta-ajat jolloin puhumme teemaan liittyvästä henkilökohtaisesta avusta maanantaisin klo 19-20.30.

Neuvomassa lakimies ja SAMAT -toiminnan työntekijä.

Tule nettiin: www.tukinet.net

IhaNaiset Kemi

IhaNaiset on oma ryhmä kaikille täysi-ikäisille naisille, joilla on jokin pitkäaikainen sairaus tai vamma. Tapaamisissa on joka kerralla jokin teema, jonka parissa viihdymme yhdessä. Teemoista ilmoitetaan ennen ryhmää IhaNaisten facebook-sivulla: https://www.facebook.com/omanlaiset/

Kirjasto. Kokoustila Tuulenpesä, 2.krs. Marina Takalon katu 3.

Keskiviikkoisin klo 16.30–18.30.

IhaNaiset Oulu

Kumppanuuskeskus, Asema-tila, 2.krs.  Kansankatu 53. Oulu.

maanantai-iltaisin klo 17.00-19.00

12.11 ja 10.12.2018

Vertaisperheillat Rovaniemi 

Tarkoitettu perheille, joissa joko toisella tai molemmilla vanhemmista on jokin pitkäaikainen sairaus tai vamma.  Kokoonnumme Erityislasten Omaiset ELO ry:n tiloissa osoitteessa Pohjolankatu 10 as. 1 Rovaniemi tiistaisin 27.11 ja 11.12 klo 17.30–19.30.

Vertaistukiryhmä puhevammaisille

Kumppanuuskeskus, Kansankatu 53. Ovi Vanhantullinkadun puolella, kokoustila Asema, 2 kerros.

Puhutko epäselvästi? Käytätkö puhetta tukevaa kommunikointimuotoa? Saatko itsesi kuuluviin? Kävelläänkö sinun ylitsesi? Ohitetaanko sinut? Oletko yksin puheongelmien kanssa? Toivotko vinkkejä tai uusia näkökulmia? Tule mukaan, pienennetään ongelmia yhdessä.

22.11.2018 klo 14–16 Kommunikointimenetelmät. Ilmoittautuminen 19.11 mennessä.

13.12.2018 klo 14–16 Vapaa aihe, jatko. Ilmoittautuminen 10.12 mennessä.

Ilmoittautumiset: Vertaisohjaajat Liisa Mertala: mertala9@hotmail.com ja Lasse Mikkonen: lasse.mikko@gmail.com. Löydät meidät Facebookista ryhmän nimellä: Puhevammaisten arkea.

SisuSiskot ryhmä äideille

Mukava kahavitauko yhdessä poristen, vertaistukea omassa olkkarissa kaikille pitkäaikaisesti sairaille tai vammaisille äideille. Illan aikana tarjoamme kevyttä iltapalaa sekä aikuisille että lapsille. Paikka: Kumppanuuskeskus. Kansankatu 53. Oulu. (käynti Vanhantullinkadun puoleisesta ovesta) Kokoustila Resiina, 1.krs. 8.11. ja 13.12. Klo 17 – 19. Osallistumisen helpottamiseksi olemme järjestäneet lastenhoidon sitä tarvitseville eri tilassa. Ilmoita lapsesi hoidontarve kuitenkin etukäteen toimistolle.   Puh. 040 940 1968

Lisätietoa vertaisohjaajilta: Sari p. 040 767 5884, Taija p. 040 748 2629 tai Minna p. 040 572 3081

Vertaisperheet Oulu

Tarkoitettu perheille, joissa joko toisella tai molemmilla vanhemmista on jokin pitkäaikainen sairaus tai vamma. Keskiviikkoiltaisin klo 17.30–19.30

21.11 Aarrekarttailua, Koko perhe yhdessä perheen yhteisten ”aarteiden ja unelmien” löytöretkelle

05.12 Joulukortti-ilta: Tehdään yhdessä joulukortteja. Tarvikkeet SAMAT -toiminnalta.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja: p.040 940 1968 tai ulla.sauvola@samat.kynnys.fi

 

Kynnys ry – SAMAT toiminta esittäytyy järjestöpisteellä Oulun avohoitotalolla

Paikka: OYS:in avohoitotalo, ala-aula. Kiviharjuntie 9. Oulu.

22.11.2018                          klo 8.30 – 11.30

13.12.2018                          klo 8.30 – 11.30

5) Jyväskylän alueen asiaa

Kynnyksen Jyväskylän toimikunnan sääntömääräinen syyskokous pidetään mitä todennäköisimmin marraskuussa. Lisäksi voidaan pitää pikkujoulut. Mahdollista olisi järjestää nämä kaksi tapahtumaa peräkkäin samana päivänä tai erillisinä päivinä. Olkaa yhteydessä ja kommentoikaa asiaa, lisäksi toimikunnan ohjausryhmään kaivataan jäseniä vuodeksi 2019. Yhteystiedot sihteerille, Aulis Mäkinen, aulis.makinen(at)kynnys.fi, puh. 045 7732 4109. Syyskokouksesta ja muista asioista lähetetään myöhemmin tiedote alueen jäsenille. Seuraa toimikunnan Facebook-sivuja: https://www.facebook.com/Kynnys-ry-Jyv%C3%A4skyl%C3%A4-322484048099141/.

Muita asioita ja tapahtumia:

Voimaa vapaaehtoisuudesta! -messut 6.11.2018 Laukaassa klo 14–18

Voimaa vapaaehtoisuudesta! -messut pidetään Laukaan pääkirjastossa, osoite Vuojärventie 2. Ne tarjoavat kaikenikäisille laukaalaisille ja muillekin tietoa vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista. Kuulet tarinoita vapaaehtoistyön tuottamasta ilosta ja voit löytää oman tapasi osallistua mieleiseen vapaaehtoistoimintaan! Tapahtumassa on kahvi-, mehu- ja makkaratarjoilu.

Messut järjestetään yhteistyössä Laukaan kunnan, seurakunnan ja useiden eri järjestötoimijoiden kanssa. Järjestelyissä on mukana myös Yhdessä ei olla yksin -hanke, jonka tavoitteena on yksinäisyyden vähentäminen ja osallisuuden lisääminen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lisätietoja: anja.saksola(at)koske.fi, puh. 040 526 2521.

Tilaisuus Jyväskylässä teemalla Esteettömyys, esteetön yhteiskunta- mitä se on 6.11.2018

Tilaisuuden järjestämispaikkana on Sepänkeskuksen Reaktorisali, Kyllikinkatu, 1 Jyväskylä. Tilaisuuden järjestää Jyvässeudun Kuulo ry. Kohderyhmänä ammattilaiset ja asiantuntijat, eläkeläiset, kuntalaiset, vammaiset, veteraanit, yhdistyksen jäsenet ja muut kiinnostuneet. Tilaan pääsee pyörätuolilla, siellä on induktiosilmukka. Inva-wc on, samoin pysäköintimahdollisuus.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ohjelmassa musiikkia ja kahvitus alkaen kello 15. Koko ohjelma verkossa: https://www.yhdistystori.fi/tapahtuma/teemana-esteettomyys-esteeton-yhteiskunta-mita-se/.

EU-Vammaiskorttikiertue 19.11.2018 klo 13–15 ja klo 17–19 Jyväskylässä

Mikä on EU:n Vammaiskortti? Mitä hyötyä siitä voisi olla? Miten korttia haetaan? Vammaiskortti lähtee jälleen kiertueelle. Tule sinäkin kuulemaan kaikki olennainen EU:n Vammaiskortista. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö järjestää 19.11. Jyväskylässä Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, osoite Matarankatu 6, kaksi tilaisuutta.

Ensimmäinen tilaisuus klo 13–15 on keskuksen Matara-salissa ja on tietoisku paikallisille vapaa-ajan palveluiden tarjoajille, järjestöille ja yhdistyksille. Siinä annetaan tietoa EU:n Vammaiskortista ja sen mahdollisuuksista asiakaspalvelun ja alueellisen yhteistyön kannalta. Jälkimmäinen tilaisuus pidetään klo 17–19 keskuksen Tourujoki-salissa, ja siinä esitellään Vammaiskorttia kortin hakemisesta kiinnostuneille ja heidän läheisilleen. Aiheena on mm. EU:n Vammaiskortin esittely, keskustelua, kysymyksiä ja vastauksia.

Molemmissa tilaisuuksissa on kahvitarjoilu. Ilmoittautuminen 9.11. mennessä, ilmoittautumislinkki löytyy verkkosivulta: http://www.kvps.fi/tapahtumat/vammaiskortti-tutuksi-kiertue-jyvaskyla. Tilaisuudet järjestetään, kun osallistujia on vähintään 20 henkilöä. Tilaisuus on maksuton. Lisätietoja: Nina Hirvonen, suunnittelija, nina.hirvonen(at)kvps.fi, puh. 0207 713534.

 

6) DiDa – Disability Day Art & Action 2018 3.12.

DiDa – Disability Day Art & Action tarjoaa monipuolisesti taidetta, kulttuuria ja tekemisen meininkiä ympäri Helsinkiä marras-joulukuun vaihteessa huipentuen kansainvälisenä vammaisten päivänä 3.12 Helsingin kaupunginmuseolle.  DiDa tarjoaa hauskanpitoa, yhdessä olemista ja taiteesta nauttimista.

 

Tervetuloa festivaalin lukuisiin avoimiin ja maksuttomiin tapahtumiin. Ohjelma täydentyy, mutta varaa kalenteriin ainakin nämä kolme!

Aika: perjantai 23.11. klo 17-23

Paikka: Oranssi -klubi, Suvilahti

Esittävää ja visuaalista taidetta

Aika: torstai 29.11. klo 18-20

Paikka: Vantaan taidemuseo Artsi

Kantaaottavaa keskustelua taidekentän portinvartijoista ja yhdenvertaisuudesta

Aika: maanantai 3.12. klo 16-21

Paikka: Helsingin kaupunginmuseo

Esittävää taidetta, pop up -kahvila, taidekäsitöitä, Vimma-palkinnon jako sekä keskustelua polttavista taidekentän kysymyksistä

Tapahtuman ilme on iloinen, mutta taustalla on muutakin. Tapahtuman kautta halutaan tehdä tunnetuksi kansainvälistä vammaisten päivää ja tähän liittyviä kysymyksiä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumisesta. DiDa tuo esiin vammaisten tekijöiden osaamista ja muovaa asenteitamme.

DiDa muistuttaa vapaudesta tehdä omannäköistä jälkeä sekä kaikille ihmisille yhteisestä ilmaisun ja jakamisen voimasta. DiDa toivottaakin sinut sydämellisesti tervetulleeksi olemaan osallisena DiDa 2018 -verkostofestivaalia osallistujana, esiintyjänä, vapaaehtoisena tai muuten vain yleisenä kannattajana.

DiDan pääyhteistyökumppaneita ovat Kynnys ry, Finlandssvenska teckenspråkiga rf, Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Abilis-säätiö, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry, Kuuloliitto, Tukilinja, Aula -työkoti ja Vertaistaiteilijat-hanke, Kuurojen liitto sekä Kulttuuria kaikille -palvelu.

Lisätiedot: http://www.disabilityday.fi/.

**

Kynnys ry on eri tavoin vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö. Sen perustivat vammaiset opiskelijat 1973. Kynnys ry:n toimipisteet ovat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Kynnyksen ulkoinen uutiskirje lähetetään 4 kertaa vuodessa Kynnyksen yhteistyötahoille ja jäsenistölle. Mikäli ette halua tätä kirjettä, tai haluatte liittää toisen osoitteen listalle, voitte ilmoittaa siitä sähköpostitse osoitteeseen: sanni.purhonen@kynnys.fi.

Kynnyksen tietorekisteriselosteet löytyvät Kynnyksen nettisivuilta näistä sijainneista (suoralinkit):

Jäsenrekisteriseloste:

http://www.kynnys.fi/liity-jaseneksi/

(Ylhäällä linkki +lomake)

Asiakasrekisteriseloste:

https://holvi.com/shop/Kynnyskauppa/

Sivun alalaidassa HOLVI-ohjelmiston määrittämä paikka, oikealla alin linkki.

**

 

Kynnys ry Helsinki

Siltasaarenkatu 4, 5.krs

00530 HELSINKI

puh. (09) 6850 110

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@kynnys.fi