Vantaan kaupungin järjestämä ”kuulemistilaisuus” oli farssi ja pettymys

Tiedote

Julkaisuvapaa

Vantaan kaupungin järjestämä ”kuulemistilaisuus” oli farssi ja pettymys

Vantaan kaupunki järjesti 17.1. kuntalaisten erillisestä vaatimuksesta kuulemistilaisuuden kuljetuspalveluiden hankinnasta. Kokemus oli kafkamainen. Tilaisuuden alku käytettiin luennointiin kuljetuspalvelun asiakkaille tutusta asiasta eli siitä, mitä kuljetuspalvelu tarkoittaa. Tämän jälkeen n. 50 minuuttia käytettiin ryhmätöiden tekemiseen, mistä osallistujille ei ollut etukäteen kerrottu. Aikaa kuljetuspalvelun asiakkaiden kysymyksille jäi lopulta n. 20 minuuttia. Moni kysymys jäi kysymättä.

Emme ole aiemmin törmänneet kuulemistilaisuuteen, jossa aikaa käytetään ryhmätöiden tekoon. Tämä on vammaisten henkilöiden ja vanhusten älykkyyden törkeää aliarviointia. Tarkoitus oli ilmeisesti vaientaa huolestuneiden kuntalaisten kysymykset ja se, että sopimus ainoana palveluntuottajana näkyvästi paikalla olleen Helsingin matkapalvelukeskuksen kanssa on jo tehty, mutta tätä ei haluta ääneen sanoa.

Vammaiset henkilöt ja vanhukset ovat yksilöitä, joilla on liikkumiseensa liittyen yksilölliset tarpeet. Töihin on ehdittävä, lapset on vietävä harrastuksiin, verot kaupungille maksettava. Tästä huolimatta mihinkään kysymyksiimme esimerkiksi yksityisyydensuojasta, turvallisuudesta tai uuden palvelun hinnasta – joka tulisi olemaan 3 kertaa esimerkiksi Lähitaksin kanssa tehtyä sopimusta kalliimpi – ei edes pyritä näissä tilaisuuksissa vastaamaan. Sen sijaan kysyjille toistuvasti teroitetaan, kuinka suuri kuluerä me vammaiset ja vanhukset kaupungille olemmekaan ja ongelmien olemassaolo kielletään. Tämä on herjausta. Vammaisuus ei ole valinta.

Tässä julkaistuna muutamia niistä kysymyksistä, joihin emme tunnu saavan vastauksia: Tullaanko kuntalaisille myöntämään lisää avustajatunteja, jos liikkuminen hankaloituu ja aikaa kuluu merkittävästi enemmän matkojen yhdistelyn vuoksi? Onko missään huomioitu, ettei matkoja lain mukaan tarvitse yhdistellä, vaikka kuljetuspalvelu olisi kilpailutettu? Tullaanko näitä kuulemistilaisuuksia varten myöntämään kuljetuspalvelun asiakkaille lisämatkoja, kun ne kerran tuntuvat olevan kaupungin (riittämätön) keino ”osallistaa” ihmisiä päätöksentekoon?

Sanni Purhonen ja Yodit Melaku, Kynnys ry

Lasse Eva, Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston varsinainen jäsen

Eeva Pitkänen, puheenjohtaja, Vantaan Invalidit ry


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn